Zorggids.

WHO verklaart apenpokken in Afrika als noodsituatie

De uitbraak van apenpokken in Afrika, die begon in de Democratische Republiek Congo en zich heeft uitgebreid naar Kenia, Rwanda en Oeganda, wordt door Tedros Adhanom Ghebreyesus als een “zeer zorgwekkende noodsituatie” beschouwd vanwege de efficiënte verspreiding van een nieuwe variant van het virus.

Tot nu toe zijn er in 2024 al veertienduizend gevallen van apenpokken geregistreerd, wat aanzienlijk meer is dan het totaal aantal gevallen in heel 2023. Er zijn tot nu toe 524 sterfgevallen gerapporteerd die verband houden met de uitbraak. Dit geeft een verontrustend beeld van de impact van de ziekte op de volksgezondheid in de getroffen gebieden.

Wat zijn apenpokken?

Apenpokken zijn een virusinfectie die doorgaans leidt tot symptomen zoals koorts, hoofdpijn, spierpijn en algemene malaise. Na een paar dagen ontwikkelt de patiënt uitslag met blaasjes op de huid. Hoewel veel mensen relatief mild ziek worden van apenpokken, kunnen sommige gevallen ernstiger zijn, vooral bij kinderen, zwangere vrouwen en mensen met auto-immuunaandoeningen.

Risico’s en verspreiding

Het virus verspreidt zich voornamelijk via huid-op-huidcontact, wat betekent dat het voornamelijk wordt overgedragen door direct contact met geïnfecteerde huid of met besmette materialen. Apenpokken worden vaak in verband gebracht met bepaalde bevolkingsgroepen, zoals mannen die seks hebben met mannen, maar het is belangrijk te benadrukken dat het geen geslachtsziekte is. Iedereen kan het virus oplopen. De WHO en gezondheidsinstanties benadrukken dat het belangrijk is om deze misvattingen te vermijden om stigmatisering te voorkomen.

Huidige situatie in Nederland

In Nederland zijn sinds het begin van de uitbraak in april 2022 tot en met 27 juni 2024 bij 1.306 mensen apenpokken vastgesteld, volgens gegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dit aantal geeft aan dat ook in Nederland de ziekte aanwezig is, zij het in een minder ernstige mate dan in de zwaarst getroffen Afrikaanse landen.

Wat nu?

De WHO’s verklaring van een internationale noodsituatie roept op tot onmiddellijke actie en versterkte samenwerking tussen landen. Internationale hulp en medische ondersteuning worden dringend nodig om de uitbraak onder controle te krijgen en verdere verspreiding te voorkomen. Het is van cruciaal belang dat landen wereldwijd samenwerken om preventieve maatregelen te treffen, de volksgezondheid te beschermen en de impact van de apenpokkenuitbraak te beheersen.

Conclusie

De WHO’s verklaring van apenpokken als een internationale noodsituatie benadrukt de serieuze bedreiging die het virus vormt voor de wereldwijde volksgezondheid. Met de versnelde verspreiding van het virus in Afrika en de toenemende casus wereldwijd, is er een dringende noodzaak voor wereldwijde samenwerking en actie. Het is essentieel dat gezondheidsinstanties, beleidsmakers en de internationale gemeenschap gezamenlijk optreden om de uitbraak te beheersen en verdere schade te voorkomen. Het publieke bewustzijn moet worden verhoogd om effectieve preventie en controle mogelijk te maken.

Bron: Nu.nl

Lees alle blogs