Zorggids.

Hoeveel suiker zit er in frisdrank en sap?

Het belang van voldoende hydratatie kan niet genoeg benadrukt worden. Maar wanneer je kiest voor frisdrank of vruchtensap om je dorst te lessen, krijg je vaak een aanzienlijke hoeveelheid suiker binnen. Dit kan negatieve effecten hebben op zowel je gezondheid als je tanden. Het is dan ook verstandig om je bewust te zijn van de hoeveelheid suiker die je binnenkrijgt via deze populaire dranken.

Hoeveel suiker bevat jouw drankje?

Het Voedingscentrum heeft recent een overzicht gepresenteerd van de suikerinhoud in veelvoorkomende dranken. Dit overzicht maakt het eenvoudig om te zien hoeveel suikerklontjes er in een blikje of flesje zitten. In sommige gevallen kan dit oplopen tot wel 8 suikerklontjes, wat overeenkomt met meer dan 30 gram suiker. Dit aantal suikerklontjes kan aanzienlijk variëren afhankelijk van het type drankje dat je kiest.

Bijvoorbeeld, een standaard blikje cola bevat al snel ongeveer 7 suikerklontjes, wat gelijk staat aan meer dan 28 gram suiker. Dit is een aanzienlijke hoeveelheid suiker, vooral als je bedenkt dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid suiker voor een volwassene niet meer dan 50 gram per dag is.

Suiker in diverse dranken

Naast frisdrank bevatten ook veel vruchtensappen en energiedranken een aanzienlijke hoeveelheid suiker. Hetzelfde geldt voor kant-en-klare ijskoffies en gezoete zuiveldranken. Deze dranken kunnen veel suiker bevatten, wat een risico vormt voor je gezondheid op de lange termijn.

Het is belangrijk om je bewust te zijn van de suikerinhoud in deze dranken, vooral als je ze regelmatig consumeert. Het Voedingscentrum heeft de suikerinhoud van verschillende populaire dranken op een rijtje gezet, zodat je een beter idee hebt van wat je binnenkrijgt.

Verhoogde belasting op suikerrijke dranken

In Nederland is sinds 1 januari een belastingverhoging op suikerrijke dranken van kracht, waaronder frisdranken en vruchtensappen. Deze belasting geldt ook voor light- en zero-frisdranken. Hoewel light- en zero-dranken minder suiker bevatten of helemaal geen suiker bevatten, bevatten ze vaak zuren die schadelijk kunnen zijn voor je tanden. Daarom worden deze dranken ook niet aanbevolen door het Voedingscentrum.

Gezondere alternatieven voor dorstlessers

Wat zijn dan gezonde alternatieven voor suikerrijke dranken? Het Voedingscentrum raadt aan om (kraan)water te drinken als de beste dorstlesser. Water is niet alleen gezond en duurzaam, maar ook goedkoop. Om water interessanter te maken, kun je het een natuurlijke smaak geven door er fruit en kruiden aan toe te voegen. Denk hierbij aan combinaties zoals sinaasappel en gember, of aardbeien en tijm. Je kunt ook ijsklontjes maken met fruit of kruiden, zoals munt of een framboos, om je water een extra smaakdimensie te geven.

Naast water zijn ongezoete thee en koffie ook goede opties.

Deze dranken bevatten geen calorieën en kunnen helpen om je vochtinname te verhogen zonder extra suiker uit frisdrank binnen te krijgen. Ze staan dan ook op de Schijf van Vijf, die de gezonde keuze van voedingsmiddelen en dranken promoot.

Af en toe een suikerrijk drankje

Heb je toch zin in een suikerrijke drank? Het is prima om af en toe te genieten van een glas frisdrank of sap, maar houd het bij een kleine portie zoals een glas of een klein blikje. Door je consumptie te beperken en bewust te kiezen voor gezondere alternatieven, kun je de negatieve effecten van overmatige suikerinname op je gezondheid en tanden minimaliseren.

Conclusie

Het is duidelijk dat het consumeren van suikerrijke dranken zoals frisdrank en vruchtensap je suikerinname aanzienlijk kan verhogen. Door je bewust te zijn van de suikerinhoud in deze dranken en gezonde alternatieven te kiezen, kun je een gezondere levensstijl bevorderen. Houd rekening met de verhoogde belasting op suikerrijke dranken en kies voor (kraan)water, thee of koffie zonder suiker om je dorst te lessen. Zo blijf je goed gehydrateerd zonder onnodige calorieën en suiker binnen te krijgen.

Bron: Voedingscentrum

Lees alle blogs